Start van het project

Waarom wil ik dit realiseren?

In deze tijd van korte lontjes, afgunst, elkaar de maat nemen, individualisatie, eenzaamheid, onzekere wereld, tweedeling, intolerantie, onredelijkheid, aantasting saamhorigheid, verlaagd respect en fatsoen, solidariteit, polarisatie, soms gebrek aan liefde, kan dit openbaar kunstwerk van de liefde een welkome aanwinst zijn ter overpeinzing. Kunst in het publieke domein moet bevochten worden. Kunst mag vragen opwerpen. Kunst moet soms juist ongemakkelijk zijn. Iedereen die er langs komt zal even stilstaan, of niet, een mening hebben, gaat kijken, lezen, iets aanhangen of niet, een glimlach of een traan opwekken. Kunst en publiek kunnen niet zonder elkaar. Kunst is voedsel voor de ziel. Veel mensen vinden kunst maar elitair. Het draagvlak voor kunst en cultuur is in Nederland daarom niet zo groot. Gezien de stijl en de doelstelling van het kunstwerk zal de passant of diegene die er iets aanhangt misschien ook zijn/haar weg vinden naar andere kunst- en cultuurinstellingen.

Achtergrond

Lopend over de oudste én bekendste brug van Nederland, de Sint Servaas, zag ik vaak de bekende liefdesslotjes aan een hefboom. Illegaal en daarom worden ze steeds weggehaald. Ook langs andere plekken langs de Maas zijn de liefdesslotjes te vinden. Gezien iedereen jong, oud, ongeacht geslacht, seksuele-, politieke voorkeur, afkomst, opleiding, leeftijd, huidskleur, sociale achtergrond, zijn/haar liefde voor de ander en dit publiekelijk wilt betuigen, maar ook voor je zelf, de stad, huisdier, sport, klimaat, milieu of what ever, kwam ik op het idee om een daarvoor uniek bestemd kunstwerk te laten realiseren. Dat vond ik in de kunstenaar Stang, die daarvoor een speciaal kunstwerk ontwierp. Zijn ‘stijl’ bij de herinrichting van het Centre Céramique op Plein 1992 sprak mij duidelijk aan. Herkenbaar, duidelijk, levendig, transparant. Voor het ontwerp liefdesslotjes kan iedereen een eigen interpretatie aan geven.

Stang

Stang is een kunstenaar op het gebied van illustration & grapihc disign (zie Stang Gubbels illustration & graphic Design). In het Centre Céramique heeft Stang het gehele gebouw voorzien van zijn kunsten door aansprekende beeldtaal. Vooral op de tweede verdieping heeft Stang, een metalen

raamwerk 64 meter lang met 44 panelen met de geschiedenis van Maastricht, op zijn maner, erin verbeeldt. Zie Inspirerende nieuwe beeldtaal voor Centre Céramique | Zuiderlicht

Ontwerp

Het liefdesslotjes ontwerp werd een stalen zuil, rond diameter 1 meter, hoog 3 meter, op een betonnen voet, 3 meter in diameter. De rode zuil is transparant, figuren zijn gelaserd, poeder gecoat, met een beeldverhaal van de stad en de liefde. Aan de figuren kun je je liefdesslotje hangen. De sleutel werp je in het midden van de zuil. Het kunstwerk wordt verlicht. In de zuil staat de hoofdletter M en de Maastrichtse ster. In de betonnen voet zijn afgietsels van de sleutel van de St. Servaas, de stadspoorten en liefdessleutels.

Deel dit bericht: